Μία λειτουργική θήκη θα πρέπει να μην έχει προβλήματα εφαρμογής , να μην αφήνει μικροκενά στα όρια της και να μην υπάρχουν σημάδια τερηδόνας στο δόντι που καλύπτει. Ακόμα και όταν οι θήκες σας δεν χρειάζεται να αντικατασταθούν, δεν πρέπει να διακόψετε τις επισκέψεις σας στον οδοντίατρο. Ο οδοντίατρος θα ελέγξει για τυχόν φθορά τους και αν ενεργούν ως πιθανές απειλές για τη συνολική σωματική ή την στοματική υγεία σας.
Όσον αφορά τις χρυσές θήκες, δεν χρειάζονται αντικατάσταση εφόσον δεν έχουν διαπισρωθεί προβλήματα. Για όσους δεν γνωρίζουν, ο χρυσός είναι ένα μη διαβρωτικό υλικό και απόλυτα βιοσυμβατό, γι ‘αυτό και δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα όταν το βάζετε στα δόντια σας. Αντιθέτως, η κόλλα με την οποία κολλάμε τις θήκες διαλύεται από το σάλιο με τα χρόνια. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα τη διείσδυση μικροβίων στο δόντι οδηγώντας σε ανάπτυξη τερηδόνας και θέτωντας σε κίνδυνο τη ζωτικότητα του δοντιού.
Τι γίνεται με την πορσελάνη; Εάν η θήκη σας είναι από πορσελάνη ενισχυμένη με μεταλλικό σκελετό, μπορεί να υπάρξει κάποιο σπάσιμο της. Ακόμα και τότε, δεν είναι υποχρεωτικό να αντικατασταθεί. Πολλοί άνθρωποι ανησυχούν όταν οι θήκες τους παρουσιάζουν κάποιο κρακ και πιστεύουν ότι θα πρέπει να αντικατασταθεί στο σύνολό της για την κατάλληλη λειτουργία και αισθητική. Οι ασθενείς θα πρέπει να κατανοήσουν ότι οι οδοντίατροι είναι συνήθως πρόθυμοι για την αντικατάσταση των αποκαταστάσεων, γιατί συχνά οδηγεί σε οικονομικά οφέλη γι ‘αυτούς. Αν αυτό είναι προς το παρόν πέρα από τον προϋπολογισμό σας ζητήστε από τον οδοντίατρό σας να γυαλίσει τη σπασμένη θήκη ή να εκτελέσει ειδικές επανορθωτικές διαδικασίες για να δείχνει λιγότερο αντιαισθητική, χωρίς μεγάλο κόστος.
Επίσης, είναι πάντα καλύτερο να παίρνουμε και μία δεύτερη γνώμη. Ενώ ένας οδοντίατρος μπορεί να προτείνει την πλήρη αντικατάσταση, κάποιος άλλος μπορεί να παρέχει επιλογές για επιδιόρθωση, όπου όχι μόνο διατηρούνται οι παλιές θήκες, αλλά είναι λειτουργικές και ικανοποιητικά αισθητικές.